Hvilken slags uldgarn egner sig til blebukser?

Randi Kjær
Uldblebarn
Published in
2 min readJan 13, 2017

--

Her er Nuur. Med et par uldblebukser, som min mor strikkede i islandsk uldgarn, hun havde fået. Håndspundet tror jeg. De var virkelig tykke. Som i alt for tykke.

Hvis han bare kunne have nøjes med dem — som var han den lille skovtrold, han ligner her, ja så havde det været fint.

Det havde været icelandic viking-style. Men altså — oftest havde han jo mere tøj på, og så var det bare for vildt, med de der tykke bukser.

Men mindre kan også gøre det. Garn der passer til strikkepind 4 eller 5. Totrådet eller tretrådet.

Jeg køber garn fra enten Askeladen eller fra Naturlig Beklædning, der sælger garn spundet på Hjelholts uldspinderi. Ubehandlet økologisk finuldsgarn - noget der rent faktisk hedder blebuksegarn. Det er totrådet og indeholder lanolin, som er det naturlige fedtstof i ulden. Det er det, der gør blebukserne vandtætte — det vil sige tissetætte. Der sker en naturlig forsæbning når lanolinen kommer i kontakt med urinsyren. Sæbe er bakteriehæmmende og sådan holder fåret sig sundt og raskt. Det samme med det bette menneske, der låner uld fra fåret. Derfor skal blebukserne også bare lufttørre mellem brug.

Ubehandlet ren (100 %) uld skal det være — det vil sige uld, der ikke er efterbehandlet med gift for at få møllarver til at spise noget andet. Eller klor-behandlet som er del af en superwash-behandling, der nok gør det muligt at maskinvaske, men som faktisk ødelægger uldens bedste egenskaber. Heller ikke garn blandet med akryl eller poly er egnet.

Jeg har i min research fået det indtryk, at man ellers kan bruge det meste uldgarn —også det hvor den naturlige lanolin er vasket ud. Hvis man bare giver det en lanolinkur, når bukserne er færdigstrikkede. Måske ikke lige alpaca-uld, der ikke naturligt indeholder lanolin, men det er viden, jeg er ved at opspore, og måske må det komme an på en prøve.

Og så er der alle de forskellige slags får i verden, med uld med forskellige egenskaber. Jeg har endnu meget at undersøge og erfare.

Og kameluld — hvad med kameluld? Rejsen fortsætter, og skriv meget gerne, hvis I har erfaringer at dele ud af.

--

--

Randi Kjær
Uldblebarn

I write about life and solutions that counteract climate changes.